Keresés
Close this search box.

Sok vállalkozóban felmerül a kérdés: mennyibe kerül egy profi weboldal elkészítése? A válasz nem egyszerű, hiszen a weboldal költségei sok tényezőtől függnek. Az ár függ attól, hogy milyen funkciókat szeretnél, mekkora terjedelmű lesz a weboldalad, és milyen szintű testreszabásra van szükség. Ebben a cikkben bemutatom, hogy milyen elemek határozzák meg egy weboldal árát, és miért éri meg hosszú távon befektetni egy professzionális megoldásba.

1. A weboldal típusai: Egyszerű bemutatkozó oldal vs. komplex weboldal

Az egyik legfontosabb tényező, amely meghatározza a weboldal költségeit, a weboldal típusa. Egy egyszerű bemutatkozó oldal, amely csupán néhány információt tartalmaz a vállalkozásodról, sokkal kevesebbe kerül, mint egy összetett, e-kereskedelmi funkciókkal rendelkező weboldal, amely több száz terméket, online fizetési rendszert és ügyfélszolgálati chatet is tartalmaz.

  • Egyszerű bemutatkozó oldal: Ez egy kisebb, néhány oldalas weboldal, amely alapvető információkat tartalmaz a vállalkozásról (pl. Rólunk, Szolgáltatások, Kapcsolat). Az ilyen weboldalak kezdő költségei általában 300 000 – 600 000 forint között mozognak.

  • Komplex, funkciógazdag weboldal: Ha olyan weboldalra van szükséged, amely összetett funkciókat, például e-kereskedelmet, foglalási rendszert, blogot és egyéb fejlett funkciókat tartalmaz, az ára 600 000 – 1 500 000 forint között változhat, a funkcionalitástól és a testreszabás mértékétől függően.

2. Dizájn és testreszabás

A weboldal dizájnja is fontos költségtényező. Egy sablon alapú dizájn olcsóbb megoldás lehet, de ha egyedi, az arculatodhoz és márkádhoz illeszkedő megjelenést szeretnél, az árak magasabbak lesznek. Az egyedi dizájn nemcsak vizuálisan tűnik ki, hanem segít abban is, hogy weboldalad pontosan tükrözze a vállalkozásod értékeit és céljait.

  • Sablon alapú dizájn: A sablonok használata gazdaságos megoldás, és egy WordPress sablon ára általában 15 000 – 50 000 forint között mozog. Azonban ezek kevesebb rugalmasságot nyújtanak, és nem biztos, hogy tökéletesen illeszkednek a márkádhoz.

  • Egyedi dizájn: Ha egy teljesen egyedi dizájnt szeretnél, amely kifejezetten a vállalkozásod igényeire van szabva, az ár 200 000 – 500 000 forint körül mozoghat, attól függően, hogy milyen összetettségű grafikai tervezést igényel.

3. Funkciók és bővítmények: Milyen extra funkciókra van szükséged?

A weboldal funkcionalitása is nagy hatással van az árra. Egy egyszerű információs oldal olcsóbb, de ha olyan bővítményeket szeretnél, mint online fizetési rendszerek, foglalási rendszerek, webshop vagy chat, ezek növelhetik a költségeket.

  • Alapvető funkciók: Az alapfunkciók, mint például egy kapcsolatfelvételi űrlap vagy blog, általában nem növelik jelentősen a költségeket. Ezek a funkciók már 15 000 – 50 000 forint között beépíthetők.

  • Komplex funkciók: Az e-kereskedelmi funkciók, a foglalási rendszerek, online fizetési integrációk vagy egyedi fejlesztésű megoldások nagyobb munkát igényelnek, és az ár 50 000 – 300 000 forint körül alakulhat funkciónként.

4. Weboldal fejlesztés: Profi fejlesztő vagy „csináld magad” megoldások?

A weboldal elkészítésének költségei nagymértékben függnek attól is, hogy kivel készítteted el. Egy tapasztalt webfejlesztő magasabb áron dolgozik, de garantálja, hogy a weboldalad professzionális és hosszú távon is működőképes lesz. A „csináld magad” megoldások kezdetben olcsóbbnak tűnhetnek, de ha nem rendelkezel a megfelelő szaktudással, akkor a végeredmény nem lesz kielégítő, és hosszú távon költségesebb lehet, ha újra kell építtetned a weboldalt.

  • Profi fejlesztő költségei: A weboldal fejlesztésénél a fejlesztői munka díja 250 000 – 1 000 000 forint között mozoghat, a munka bonyolultságától és a szükséges testreszabásoktól függően.

5. Weboldal karbantartás és frissítések: Az éves költségek

A weboldal készítésének költségei nem érnek véget az indulásnál. A karbantartás és frissítések is költségtényezők, amelyek biztosítják, hogy a weboldalad hosszú távon is működőképes, gyors és biztonságos maradjon. A karbantartási szolgáltatások éves szinten 100 000 – 300 000 forint között mozognak, amely tartalmazhatja a rendszeres frissítéseket, biztonsági mentéseket és hibajavításokat.

Statisztika: A rendszeresen karbantartott weboldalak 67%-kal több látogatót vonzanak *¹.

6. Tárhely és domain költségek

A weboldal működtetéséhez szükség van egy domain névre és tárhelyszolgáltatásra is. Ezek az éves költségek változóak, de jellemzően 15 000 – 50 000 forint között mozognak. A domain név megvásárlása és fenntartása általában évi 3 000 – 10 000 forint, míg a tárhelyszolgáltatás ára a választott csomagtól függően 12 000 – 40 000 forint lehet évente.

7. Összefoglalás: Mennyibe kerül egy weboldal példákkal

Egy egyszerű bemutatkozó weboldal, amely kisvállalkozások számára készült, általában 450 000 – 800 000 Ft között mozog. Ez a csomag a következőket tartalmazhatja:

  • Reszponzív dizájn: A weboldal optimalizálva van minden eszközre, beleértve a mobilokat és tableteket is, mivel a felhasználók többsége mobileszközről látogatja az oldalakat.
  • 5-6 statikus oldal: Az oldal tartalmazza a bemutatkozást, szolgáltatásokat, kapcsolatfelvételt és egyéb fontos információkat.
  • Kapcsolatfelvételi űrlap: Az ügyfelek könnyen kapcsolatba léphetnek a vállalkozással az oldalon található űrlap segítségével.
  • Alapvető SEO beállítások: Az alapvető keresőoptimalizálási beállítások segítik a weboldal jobb teljesítményét a Google keresőjében.
  • Alap biztonsági beállítások: Biztonsági bővítmények és SSL tanúsítvány a weboldal védelme érdekében.

Miért alakulnak így az árak? A sablon alapú dizájnnal rendelkező oldalak ára a csomag alsó határát jelenti, míg az egyedi dizájn és funkciók a felső határt közelítik. Ha speciális arculatra és egyedi dizájnra van szükség, az extra fejlesztési munkát jelent, ami növeli a költségeket*³.

Egy összetett weboldal, amely webshop funkcióval és további integrációkkal rendelkezik, általában 1 200 000 – 3 500 000 Ft között mozog, de speciális igények esetén akár 10 000 000 Ft-ig is terjedhet. Ezek az oldalak a következőket tartalmazzák:

  • Egyedi dizájn: Teljesen a vállalkozás arculatához illeszkedő megjelenés, amelyhez egyedi grafikai elemek és interaktív funkciók tartoznak.
  • Webshop funkció: Ez tartalmazza a termékkatalógust, kosárfunkciót, fizetési rendszereket (pl. bankkártyás fizetés, PayPal), és a szállítási opciók kezelését.
  • Többnyelvűség és dinamikus tartalom: Olyan funkciók, amelyek lehetővé teszik a weboldal több nyelven történő megjelenítését, valamint a rendszeresen frissülő tartalmak kezelését (pl. blog).
  • SEO optimalizálás és gyorsítás: Haladó SEO stratégiák és technikai optimalizálás, amelyek segítenek jobb helyezést elérni a Google keresőjében.
  • CRM és marketing integrációk: Ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek (CRM) és email marketing eszközök beépítése az ügyfelekkel való kapcsolattartás érdekében.

Miért ilyen magasak az árak? Az egyedi dizájn és komplex funkciók, mint a webshop vagy a többnyelvűség, jelentős fejlesztői munkát igényelnek. Ezek a projektek több fejlesztőt, dizájnert és projektmenedzsert is igényelnek, ami növeli a költségeket. Az e-kereskedelmi megoldások (fizetési rendszer, szállítási integráció) és a marketing eszközök integrálása további munkát és időt igényel*¹.

8. Miért éri meg egy profi weboldalba befektetni?

Bár a weboldal elkészítése kezdetben költségesnek tűnhet, fontos megérteni, hogy ez egy befektetés a vállalkozásod jövőjébe. Egy professzionálisan felépített weboldal ügyfeleket hozhat, növelheti a márkaismertségedet és segíthet abban, hogy versenytársaid előtt maradj. Az olcsó megoldások rövid távon költséghatékonyak lehetnek, de hosszú távon egy rossz minőségű weboldal elriaszthatja a potenciális ügyfeleket, és alacsonyabb bevételekhez vezethet.

Statisztika: A felhasználók 75%-a ítéli meg egy vállalkozás hitelességét a weboldala alapján *².

Ha professzionális weboldalra van szükséged, amely nemcsak szép, de üzletileg is hatékony, lépj kapcsolatba velem, és kezdjük el megtervezni a weboldalad! Egy jól felépített weboldal segít ügyfeleket szerezni és növelni a bevételeidet. Kérj ajánlatot most! 💻🚀

Felhasznált irodalom:
*¹ Wordfence, „The Importance of Regular Website Maintenance,” 2023.
*² Adobe, „The Role of Web Design in Building Trust,” 2022.
*³ Weboldal készítés árajánlatok és piaci áttekintés – Forrás: (WebCraft)
*⁴ Weboldal készítési árak 2024-ben Magyarországon – Forrás: (WebMango)
Megszakítás